9.10.2011

Aurinkoiset tuplatreenit

Otin aamupäivän auringossa molemmat koirat lähikentälle. Viimeksi harjoittelin vain Roudan kanssa ja Budi oli aivan surkeana.

Toinen koira odotti aina kiinni tolpassa kun toisen kanssa harjoiteltiin,

Molempien kanssa leikin aluksi narupallolla. Routa haluaa vetää ja Budi on muuten vaan sen perään ihan hurjana. Sitten teetin myös pikku tehtäviä pallon kanssa: seuraamista, istumista, maahanmenoa. Budi ei olisi malttanut pysyä maassa.

Molemmille tehtiin pitkä ja iloinen luoksetulo. Roudalle heitin narupallon taakseni, Budi sai namuja kädestä.

Routa sai kokeilla uudenlaista etsintätehtävää. Laitoin muovikartion kanta poispäin maahan makaamaan ja tunnistuspalikan sen taakse piiloon. Sitten lisäsin kartioita. Tehtävään voisi kartioiden lisäksi lisätä myös hajuttomia palikoita.

Budi sai etsiä palikkaa metsästä. Kerran se pissasi otettuaan palikan suuhun, mutta tuli heti luokse. Ja se toi palikat hienosti käteen. Ennen tätä olimmekin ottaneet kaksi noutoa isolla noutopalikalla. Ensimmäinen tuli käteen asti (!), toisen tiputti maahan, mutta eipä ainakaan lähtenyt leikkimään sillä vaan toi sen suoraan! Palkinnon arvoinen suoritus.

Routa harjoitteli vielä merkille menemistä ja ohjattua noutoa. On ehkä vielä parempi pitää ne ihan erillään, kun tuntuu menevän välillä sekaisin (käskystä merkki meneekin epähuomiossa noutamaan). Kun tämä Kamala Katastrofi tapahtui, yritin pitää äänen rohkaisevana koska koira oli ihan nolona muutenkin. Otettiin sitten sarja uudestaan ja kun se sitten jotenkin onnistui, lopetettiin siihen ja mentiin syömään vähän erityisherkkua.

Budikin sai erityisherkut kun haki viimeisen palikan metsästä.

Koirat olivat iloisesti mukana vaikka väliajoilla teki mieli tuijotella puihin. Routakin oli hyvällä tuulella ja erikoisherkut olivat aikamoinen yllätys koirille.

21.8.2011

Esineruutu pellolla

Vanhempien piha rajautuu peltoihin, ja ne ovat tähän aikaan sängellä. Teinpä sitten kummallekin koiralle pienen esineruudun.

Routa on etsinyt esineitä ennenkin joten se sai vähän isomman alueen (n. 6x30 askelta) ja Budille tein ihan pikkuruisen ruudun (n. 1,5x1,5m).

Palkkioksi tein kuppiin koiranmakkarapaloja ja raksuja.

Budin ruutuun ripottelin frolicinpaloja, joita se etsikin hyvin. Se kävi pari kertaa alueen ulkopuolella, mutta palasi ihan itse takaisin. Sitten se oli omasta mielestään löytänyt kaiken ja kävi pissillä. Minä komensin sen vielä etsimään, ja hetken päästä se löysikin talouspaperihylsyn, jonka sisälle olin laittanut muutaman frolicin. Hirmu kehut ja mentiin yhdessä herkkukupille.

Routa luuli että mennään lenkille, ja kutsuin sen sitten ruudun reunaan. Lähetin sen etsimään ja jäin itse tielle kyykkyyn odottelemaan. Ennen pitkää se löysikin ensimmäisen puutarhahanskan. Se tippui juuri ennen luovutusta ja pyysin sen hakemaan sen. Se menikin takaisin ruutuun ja haki toisen puutarhahanskan. Sain sitten molemmat kerralla. Palkitsin makkaralla ja raksuilla ja lähetin ruutuun. Jäljellä olevat kaksi esinettä olivat vähän hankalampia, ei olisi oikein enää into riittänyt, mutta sählypallo ja paperihylsy löytyivät kuitenkin. Ihan loppuun riitti isompi kasa makkaraa palkkioksi.

Tosi hienosti Routa jaksoi sinnitellä vaikka kuumakin oli!

7.8.2011

Kuuma kuiva metsäjälki

Hieno sunnuntaipäivä, aurinko paistaa ja kuumakin jopa on. Päätin huvikseni kokeilla, mitä koirat tykkäisivät muistella vähän jäljestystä. Routa rakastaa nenähommia ja vähän harmittaa, ettei niitä ole tehty niin paljon kuin se haluaisi.

Valmistelin kourallisen pyykkipoikia merkeiksi ja astelin jäljen tuohon lähimetsikköön. Siinä oli suoria mutta pari kolme käännöstäkin. Annoin sen vanheta vähän aikaa, kun siivoilin täällä sisällä.

Sitten ajettiin pikku jälkemme. Routa tiesi heti mitä oli tiedossa, en tiedä mistä se hoksasi, kun ei meillä mitään erityisiä jälkivarusteitakaan ole. Ensin se oli tietävinään mistä jälki lähti, mutta oikea paikka oli pari kolme metriä sivussa. Varmaan haju oli vähän siirtynyt.

Vauhtia oli enemmän kuin tarpeeksi ja luulen saaneeni napattua kaikki pyykkipojatkin matkalta. Korkeintaan yksi on saattanut jäädä jälkeen. Olin jättänyt jäljen loppuun kivien väliin pakasterasiassa lihapullaa, ja Routa kaiveli sen innoissaan esille. Hyvä koira!

Budille tein ehkä kymmenen metriä pitkän jäljenpätkän, johon laitoin namuja jalanjälkiin ja loppuun pakasterasian. Mennessä Budikin jo oli jäljestävinään, mistä ne oikein tämän tajuavat?! Näytin jäljen alun, ja sitten piti jarrutella, että namit tulivat löydettyä. Hyvin Budi niitä haistelikin ja löysi. Purkkia se ei hoksannut (ehkä onneksi) joten se tuli sitten ekstrapalkkiona takavasemmalta. Hyvä koira!

25.7.2011

Jalkapallohäiriötä

Junnu on alkanut pelata jalkapalloa ja ollaan käyty koirien kanssa usein harjoituksia seuraamassa. Tänäänkin koirat olivat mukana. Budin kanssa harjoiteltiin oikea-suuntaa (meni hienosti!), seuraamista kiemurrellen, luoksetuloja ja tulipa vähän kaukokäskyn poikastakin, istu ja maahan. Ja sitten piti harjoitella sitä että odotellaan vaan eikä vinguta.

Routakin sai seurata ja tulla luokse. Sen oikea-suunnat olivat vähän unohtuneet, mutta kyllä se sieltä muistui. Vähän jännitti kun ekalla kerralla ei mennyt ihan oikein.

Budin kanssa kokeiltiin vielä ryömimistä namin perässä. Oli melko innokas ryömijä.

Eilen illalla pihalla oltiin ruutua. Molemmat koirat juoksivat sinne kahdesta ja kolmestakin eri suunnasta suoraan, palkkana makupalalautanen. Myös hyppyä treenattiin. Budi hyppää tosi hyvin käskystä, sitä ei tarvitse houkutella yhtään. Noutaminen ei sen sijaan sitä kiinnosta. Routa muistaa sen vielä hyvin. Budin erikoisliike on hypätä trampoliinille!

21.3.2011

Budin seisomisniksi

Budilla ei ole vielä käskyä, josta se jäisi luotettavasti seisomaan. Stop-käsky on muuten hanskassa, mutta siinä ei ole asennolla väliä. Haluaisin opettaa sille hyvän seiso-käskyn. Se vaan tahtoo aina mennä istumaan tai makuulle.

Keksin sitten keinon. Budilla on ihana patukka, tai narupallo, mitä vain mitä saa reuhtoa. Opeteltiin sitten sitä, että patukka tulee, kun seisoo sitä odottamassa. Ja kyllä se onnistuikin! Pitää vaan saada lisää toistoja että se vakiintuu, ja sitten voi alkaa yhdistää sitä liikkumiseen.

19.3.2011

Lumen keskellä

Tottisinspis on antanut odottaa itseään, enkä ole pakottanut, mutta tänään se iski. Ja olipa meillä mukavaa!

Budi halusi leikkiä uudella narupallolla. Siitä keksin harjoituksen, jossa toisen koiran pitää odottaa paikalla kun toisen kanssa leikitään. Ensin Budi ei olisi malttanut, mutta vähitellen sekin oppi odottamaan. Routa ei uskaltanut leikkiä jos komensin Budia, mutta kun se ymmärsi että leikitään, silläkin oli kivaa.

Laitoin muovitötsät keskelle pihaa ja opeteltiin uutta juttua "ympäri". Budi oli ihan villinä ja loikki ympäri, Routa melkein jo tajusi asian, koska sille "merkki" on tuttu. Budi sai vähän seurata ja se menikin hienosti, myös suoraan jota itse aina unohdan harjoitella. Roudan kanssa otin sivu-merkki-sivu siirtymisiä, ja kaukokäskyjä. Istuminen oli ensin vähän hakusessa.

Budin kanssa otettiin pari ruutuunlähetystäkin muutaman askelen päästä. Taisi mennä vahingossa oikein!

17.1.2011

Oikee, oikee!

Budin oikeet ovat jo reippaat. Muutaman yksittäisen sivulle suuntauksen jälkeen kokeilin tehdä kulman, eli kaksi oikeeta peräkkäin.

Ensimmäinen kulma oli niin että toinen oikee oli samaa linjaa kuin missä ensin harjoittelimme, se meni oikein sujuvasti.

Toista kulmaa vaikeutin vähän niin, että ensimmäinen linja oli tuttu ja toinen ihan uusi suunta. Ensimmäisellä kerralla Budi sekosi klikkauksesta eikä mennytkään loppuun asti namille, mutta toisella kerralla sekin onnistui.

14.1.2011

Talvikuva






Lunta on paljon ja koirat tykkäävät sukellella siinä. Hankilenkit ovat myös hyvää liikuntaa!

11.1.2011

Ohituksia

On hankala harjoitella onnistuneita ohituksia, kun koiria tulee niin satunnaisesti vastaan. Tänään iltapäivällä tuli kaksi. Routa tuntuu olevan nykyään se huonommin käyttäytyvä. Nytkin se keräsi kierroksia vaikka millä mitalla eikä Budi ollut juuri millänsäkään. Nappasin kuonosta kiinni ja totesin, että hölmöily loppuu justiinsa. Välimatkaa oli leveän kevyenliikenteenväylän verran ja ohi päästiin rähinöittä lyhyessä hihnassa. Istutin koirat tilanteen jälkeen ja palkitsin.

Toisella kerralla ohitettiin pieni koira. Otin taas koirat lyhyelle ja pidin erityisesti Roudan kurissa. Ihan hyvin meni taas! Routa ei edes tahtonut jälkeenpäin namia, vaan meni kaivelemaan lumikasaa. Budi huoli namin.

Avain onnistuneisiin ohituksiin voisi piillä Roudassa ja sen suhtautumisessa...

P.S. Isännän mukaan iltalenkillä tuli kolme ohitusta ja kaikki menivät hyvin ilman räyhäämistä, vaikka hän oli ollut puhelimessa. Joskus tällaisiakin päiviä :)

8.1.2011

Vetoo!

Laitetaanpa kuulumisia pitkästä aikaa. Tässä on ollut taas vähän remmirähjäysongelmaa. Ohitukset menevät aika vaihtelevasti. Joskus koirat eivät muista välitä pientä vetämistä enempää, jotkut koirat taas lietsovat näissä ihan täyden raivon päälle. Jonkinlaista hölmöilyä on melkein aina ohjelmassa.

Tänään menivät ohitukset aika hienosti, ja syynä saattoi olla että harjoiteltiin pulkan vetoa yhdessä ja erikseen. Routa veti hienosti ja tunnollisesti, Budi hömppöili siinä vieressä ja veti remmiä hampaillaan. Yksin sekin veti hyvin kunhan joku oli edessä houkuttelemassa. Junnu sai hyvät vauhdit pulkalla ja isäntääkin koirat vetivät kunhan vauhtiin pääsivät!

Saattaapi lepo maittaa illalla pojille :)