22.12.2010

Oikee!

Opetin eilen kummallekin koiralle iltalenkillä suuntaa oikea. Minulla oli kaksi kohdetta (pahvilaatikkoa), joiden väliin laitoin koiran istumaan. Koiran oikeanpuolimmaisen laatikon päälle vein namun ja lähetin syömään. Vaihtelin puolia, että koira kuuntelisi sanaa ja käsimerkkiä eikä oppisi tietynlaista laatikkoa.

Molemmilla koirilla oli kivaa mutta minä palelin. Melkein 20 astetta pakkasta.

9.12.2010

Parkkistokoilua

Kävin iltapäivällä lenkillä ja tuli yhtäkkiä hautausmaan parkkiksen vieressä inspiraatio ottaa luoksetuloja. Näin tehtiin. Molempien koirien kanssa otin pitkät luoksetulot. Roudan kanssa kerran myös vauhdista maahanmeno, joka meni hienosti. Palkitsin hanskoja heittelemällä. Molemmat koirat olivat aivan innoissaan ja hyvillä mielin, ja tykkäsin itsekin.

Kotiin päästyä hain vielä autokatoksesta hyppyesteen ja muisteltiin hyppyjä. Molemmat hyppäsivät hienosti ekasta käskystä ilman käsiapuja. Vau!

Lopuksi tehtiin vielä pitkä paikallaolo maassa. Laitoin kummankin koiran vuorollaan maahan ja yhdessä paikalla. Heittelin lumikokkaretta ja hanskaa, jopa koirien selän taakse. Kumpikin pysyi hienosti, vaikka Budi seurasikin hanskaa katseellaan. Vau!

Pitäisiköhän Routa ilmoittaa keväällä johonkin kokeeseen? Voitaisiin skipata metallinouto, kun en usko että siitä saadaan mitään. Mutta huvikseen voitaisiin käydä kokeilemassa onko asenne parantunut. Joku ihan pieni koe.

7.12.2010

Viikonlopun sosiaalisuuskoulu

Käytiin sukuloimassa viikonloppuna. Majapaikassamme asui kaksi koiraa, uros Feetu ja narttu Fiia, kumpikin meidän koiria vanhempi.

Routa on tavannut nämä koirat aiemmin ja tulee varsinkin Fiian kanssa hyvin toimeen. Budille molemmat olivat uusia tuttavuuksia.

Pidettiin koirat aluksi aivan erillään. Käytiin sitten lenkillä porukalla kahdessa ryhmässä, ja se meni aika hyvin, tehtiin muutama ohituskin.

Talossa on monta koiraporttia ja hyvät mahdollisuudet eristää koiria, ja kokeiltiinkin monenlaisia yhdistelmiä. Päästiin lopuksi siihen, että Feetu oli eteishallissa portin takana, portin päällä vähän pyyhkeitä näkösuojana. Fiia ja Routa olivat eteisen vieressä keittiössä ja Budi keittiön takana portaissa/yläkerrassa. Se tosin pujahti portin ja seinän välistä pari kertaa keittiön puolelle :-o (miten se mahtui, jäi arvoitukseksi) eikä Fiia sitä heti suolistanut.

28.11.2010

Patukankätkentää

Kävelin eilen reppu selässä ympäri hoodeja yrittäen etsiä paikkaa, jossa harjoitella koirien kanssa, kun oli vähän sopivaa aikaa. Lähikenttä oli jo jäädytetty, niin ei päästy siihen. Koirat käyttäytyivät jotenkin ihan tohelosti ja mietin tuleeko harjoittelusta yhtään mitään, kun olin ihan raivoissani elukoille.

Ajauduttiin metsään ja parkkeerattiin yhdelle polunpätkälle. Kävelin pusikkoa ristiin rastiin ja kätkin juuttipatukan Routaa varten. Juuri kun olin lähettämässä, polulle ilmaantui pariskunta koiransa kanssa. He eivät tajunneet kun sanoin että mulla on tässä koira kiinni, vaan tulivat vaan, kunnes Budi oli syöksyetäisyydellä. Meni hetki että sain homman kasaan pariskunnan tuijottaessa vain tyhminä. Onneksi menivät sitten aikanaan (kävelivät vielä tunnarikapuloidenkin yli) ja pääsin jatkamaan.

Routa ei häkeltynyt keskeytyksestä yhtään, vaan syöksyi etsimään ja löysi patukan parissa sekunnissa. Tein sille toisenkin piilotuksen, eikä se ollut vaikeampaa. Hieno Routa!

Budille tein kolme piilotusta. Se ei ollut nähnyt patukkaa aikaisemmin ja oli ihan intona sen perään. Oli vaikeaa saada se tuomaan patukka minulle takaisin, mutta onnistuin. Vein patukan aina vähän kauemman puun taakse, ja aina Budi löysi sen, tosi nopeasti! Hyvä Budi!

Lopuksi vielä tein tunnarin Roudan kanssa. Se toi ensin väärän kapulan, mutta lähetin sen uudelleen ja toisella kerralla tuli oikea. Pitäisi keksiä miksi se tuo väärän, onko siinä hajua vai onko koira vaan epävarma.

22.11.2010

Temppuja

Tänään oli pikku temppukoulu eteishallissa. Budin kanssa harjoiteltiin pujottelua, seuraamista ja katsekontaktia. Laitoin nappulan maahan ja Budin piti katsoa minua eikä nappulaa, niin naksautin. Pari kertaa yritti ottaa namin omin luvin. Tämä on selvästi tarpeellinen temppu,

Roudan kanssa otettiin myös namin odotusta. Laitoin namin ensin sen tassun päälle, ja kun se onnistui, pään päälle! Koira raukka näytti surkealta mutta pysyi paikoillaan!

17.11.2010

Peruutusharjoituksia

Olen harjoittanut aamuisin erittäin operanttia koulutusta. Olen antanut aamupalavoileipiä tehdessäni aina koirille juustonpalat ja opettanut ne näin ilmaantumaan aina pöydän ääreen tiettyyn aikaan. Tarjoillessani juustonpaloja huomasin, että ne helposti peruuttavat muutaman askelen keittiön pöydän ja seinän välisessä rakosessa. Siispä aloin vahvistaa tätä, ja nyt molemmat koirat peruuttavat ns käskystä tässä tilanteessa.

Ajattelin alkaa vaatia Roudalta vähän vaikeampaa suoritusta. Yritän nyt opettaa sen peruuttamaan suoraan vastapäätä olevaan vaatehuoneeseen. Se nimittäin kääntyy luonnostaan oikealle ja peruuttaa makkaria kohti. Minkäänlainen komentaminen ei sopinut, kokeilin sitä aamulla ja koira vain talloi hädissään varpailleni yrittäessään sivulle ja vaikka mihin. Elikkä täysin "naksulinjalla" jatketaan. Pitää aloittaa sieltä vaatehuoneen ovelta ja pidentää matkaa, kunnes voimme aloittaa keittiön pöydän äärestä.

5.11.2010

Roudan uusi temppu

Tätä ollaan kovasti harjoiteltu!

3.11.2010

Kuukujalla sateessa

Routa: seuraamista (nopeita käännöksiä), meni tosi näppärästi. Ensi kerralla pitää ottaa rauhallisempia pätkiä. Ruutu, meni ekalla kerralla hakemaan vieressä olevaa noutokapulaa. Myöhemmät kerrat menivät paremmin. Ei osaa vielä ruo-sanaa yhdistää siihen että hakisi ruutua katseellaan. Tunnari, haki väärän kapulan ekalla kerralla, yritettiin hetken päästä uudestaan ja meni paremmin. Ohjattu nouto, haukotteli ja näytti jännittävän, silti haki hienosti ohjauksen mukaan oikealta, vasemmalta ja oikealta.

Budi: liikkeestä seis. Ensin tahtoi kovasti istua, mutta toistettiin ja toistettiin ja sain loppuun useita onnistumisia. Vähän vauhti väheni, mutta pääasia että pysyi seisomassa. Käsky on siis stop. Luoksetulo, ei meinannut tulla suoraan eteen istumaan, aina jotenkin kierosti tai liian kauas. Pitää tehdä sitä istualtaan syöttelyä että paikka ja mahaan nojaaminen vahvistuisi. Tunnari, Budi se haki heti oikean kapulan! Haisteli hienosti vähän ojankin puolelta ja nosti sitten oikean :) Ei tarvinnut vielä tuoda minulle asti.

27.10.2010

Koirakoulussa

Mentiin Kuukujalle harjoittelemaan, siellä oli muitakin koiria alueella.

Budi: liikkeestä maahanmeno, liikkeestä seisominen (ei meinaa millään jäädä seisomaan, menisi mielellään maahan tai istumaan), ruutu (namipussi ruudussa), vähän luoksetuloja (vauhtia on!), kauniisti istuminen ja muiden katseleminen.

Routa: seuraaminen kummallisilla askelilla, kaukokäskyt (5-10 askelta, 1-3 vaihtoa) nami takana, pitkä luoksetulo, ruutu eri puolilta (myös vaihtelevan maaston yli)

Molemmilla oli tosi kivaa eivätkä karanneet muiden luo.

25.10.2010

Kolme desiä nappuloita

Tiskikone ei ollut vielä pessyt koirankuppeja ruoka-aikaan, joten otin kauhaan nappuloita ja aktivoin haukkuja takapihalla.

Seurautin koiria vuorotellen ja syöttelin koko ajan nappuloita. Välillä vaihdettiin ihan lennosta seuraajaa nimeltä kutsumalla. Tehtiin kaarroksia vasempaan ja oikeaan ja Budikin osasi hienosti siirtää peppua. Suorassa etenemisessä se poikitti eteen, mutta käännökset menivät hyvin.

Lopuksi tehtiin muutama luoksetulo. Routa ravasi, Budi loikki melkein laukalla.

21.10.2010

Hanskaleikkiä pimeässä

Oli aikaa vain pienelle iltalenkille lähimetsässä. Koirat saivat juoksennella sielä vapaasti. Ajattelin kokeilla miten käy hanskaleikin kanssa. Laitoin koirat istu paikalle ja vein viereiseen kivikkoon molemmat mustat hanskani. Lähetin ensin Roudan etsimään. Sillä ei mennytkään pitkään kun se tuli jo hanska suussa takaisin.

Sitten lähetin Budin. Vaikka se istui lähettäessä selkä etsimissuuntaan, se lähti ihan oikeaa kivikkoa kohti. Vähän aikaa etsittyään se tuli iloisena takaisin. Arvasin että se oli kyllä löytänyt hanskan muttei ottanut sitä mukaan. Kehotin sitä vielä etsimään, ja se menikin. Ei antanut periksi, vaan kiersi kivikkoa ja hetkisen kuluttua sekin tuli hanska suussa! Onkohan se ottanut mallia Roudasta?

20.10.2010

Pientä kivaa

Ei menty tänään koirakouluun. Sen sijaan harjoittelin vähän tottelevaisuutta kummankin kanssa. Seuraamista käännöksillä ja temmonvaihdoilla (Routa oli tosi sähäkkä!), Budille maahanmenoja (nopeita), Roudalle kaukokäskyjä (edisti, mutta oli iloinen).

Metsässä etsittiin hanskaa ja Budikin älysi Jätin hanskan samalla tavalla polulle jälkeeni kuin Roudan kanssa. Budille piti vähän näyttää että ei keppiä vaan jotain muuta, mutta niin vaan se toi hanskan! Ja toisessa harjoituksessa vein sen kiven koloon koiran nähden, ja Budi lähti nuolena etsimään ja toi sen :) Tätä pitää harjoitella lisää.

17.10.2010

Haukkupiilosta

Käytiin hyvän sään aikana metsälenkillä koko porukka ja leikittiin myös haukkupiilosta. Routa sai hakea ensin minua ja haukkuikin hienosti makuulla. Sitten harjoitutettiin vähän Budia. Ukko kiven taakse piiloon niin että koira näkee, pieni hihkaisu ja koiran lähetys. Pari ensimmäistä löysi hienosti, kolmannella paineli niin lujaa ettei kerennyt haistella. Piti kutsua takaisin ja lähettää uudestaan, ja sitten löytyi maalimieskin.

Routa sai vielä yhden hanskanhakutehtävän polkua pitkin ja kirmasi oikein iloisesti.

16.10.2010

Oravasta toipumista

Matkalla treenikentälle polulla edessämme juoksi pikku oravainen, ja sain pidellä koiria aika lailla ja komentaa että sain ne puusta ohi.

Jätin ensin Roudan haaveilemaan ja tehtiin Budin kanssa seuraamisharjoitus. Ensin lämmittelyksi opetin innokkaalle oppilaalle spinniä eli pyörähdystä. Intoa oli vähän liikaa välillä, mutta kyllä sieltä niitä pyörähdyksiäkin tuli.

Seuraavaksi kierrettiin neljää tötteröä vastapäivään ja kulmassa piti aina vähän siirtää peppua minuun päin. Se meni aika hyvin! Myötäpäiväänkin Budi pysyi hyvin mukana.

Roudan kanssa tehtiin vähän merkille lähettämistä ja yritin haettaa sillä sitä vaikeampaa vasenta ohjattua kapulaa, mutta se ei oikein onnistunut. Täytyy tehdä seuraavalla kerralla paljon yksinkertaisempi harjoitus mikä ei voi epäonnistua.

Budin kanssa harjoiteltiin tunnistusnoutoa ihan kunnolla! Piilotin kapulaa kentällä olevaan lehtimattoon ja Budi löysi hienosti. Naksautin aina heti kun se oli ottanut kapulan kuonoonsa, eikä se ehtinyt alkaa pureskella. Palautuksen voi yhdistää myöhemmin.

Koitettiin vielä josko Budi noutaisi ohjatun noudon kapulaa. Koitin ensin naksulla josko se innostuisi tarttumaan siihen, mutta ei. Sen sijaan onnistumisia tuli kun heitin kapulan kauemmas. Budi juoksi perään ja naksautin juuri kun se tarttui kapulaan.

Routa haaveili oravasta vähän liikaa eikä koulutuksesta ensin tullut sen kanssa oikein mitään. Kun oltiin Budin kanssa otettu seuraamista narupallon kanssa (väljää) ja loppuleikit, pyysin Routaakin leikkimään. Narupallosta se sentään innostui ja otettiin kunnon vetoleikit. Sain myös oikein innokkaita asennonvaihtoja kaukokäskyissä ja ihan viimeiseksi pitkä luoksetulo ja maahanmeno!

13.10.2010

Routa koirakoulussa

Roudalle tein ruudun ennen kuin otin sen kontista. Vähän seurailua, Routa ei ollut aluksi ihan innokas. Luulen että sitä pitää alkaa palkata paljon useammin ja niin yritinkin tehdä. Ensimmäinen ruutuun lähetys ei ihan onnistunut, kun Routa ei hoksannut ruudussa olevaa narupalloa. Muut ruudut menivätkin tosi hyvin sen jälkeen. Luoksetulossa Routa ei kuullut käskyä, ja meinasi lähteä muttei sitten uskonut kuulleensa oikein. Jouduin huutamaan selkeästi Routa, tänne! Koitin vähän kaukokäskyn tynkää maahan-istu, mutta Routa nousi seisomaan kun olin kauempana. Ihan lähellä ollessa istuminen onnistui. Lopuksi leikittiin pallolla ja Roudalla oli kivaa.

Budi koirakoulussa

Seuraamista klikaten heti kun koira oli seuraamiskohdassa eli hyvin usein. Nopeita maahanmenoja seuraamisesta. Koiran jättäminen ei vielä onnistu, mutta maahanmenot olivat innokkaita. Leikittiin narupallolla. Luoksetuloja istumasta eteen istumaan. Kerran heitin pallon jalkojen välistä.

9.10.2010

Lähikentällä

Tein koirien kanssa ensin pikku lenkin reppu selässä ja päätimme kierroksen lähikentälle. Matkan varrella pysähdyttiin kerran toisella kentällä tekemässä pieni istu-paikalla emäntä piilossa. Molemmat tuijottivat kiinteästi lähipuuhun, mutteivät nousseet. Heti kun vapautin olisivat kyllä hyökänneet metsälle.

Harjoittelin koirien kanssa vuorotellen. Toinen sai aina odotella repun ja takin vieressä. Budin kanssa leikin ensin pallolla ja tehtiin sitten seuraamista. Asento oli ensin turhan ilmava, joten otin makupalan vasempaan käteen ja sain sillä imuttaen Budin kulkemaan ihan vieressäni. Käännökset ovat vähän löysiä, pitää treenata takapään koordinaatiota jollain konstilla. Pujottelu voisi olla hyvä temppu opetella.

Routa seurasi paljon innokkaammin, se tykkää siitä touhusta (kunhan ei luule että sitä hakataan). Yritin taas karistaa sen kannoiltani nopeilla käännöksillä ja syöksyillä, mutten onnistunut.

Tein ruudun, vein narupallon sinne. Roudalle "ruo"-rapsutus ja lähetys - käskyllä ETEEN !! Routa lähti kyllä eteenpäin, muttei mennyt ruutuun. Kutsuin sen takaisin ja taas ruo, ja oikea käsky "ruutu". Nyt suoritus oli oikea. Naksautin ruudussa juuri kun Routa oli nappaamassa palloa.

Budin kanssa harjoiteltiin sivulle tuloa. Kun minulla oli pallo, sen oli tosi vaikea keskittyä. Se osaa tulla hienosti ja suoraan sivulle jos vain keskittyy.

Budinkin kanssa kokeilin ruutua. Se ei mennyt ihan yhtä putkeen kuin Roudalla, mutta onnistuipa kuitenkin pari kertaa. Tehtiin myös "ruokalautasluoksetuloa", lähetin sen kolme kertaa yhtä kauemmas ja kauemmas. Kauimmillaan etäisyys oli 18m.

Välillä kentän ohi meni muita koiria, mutta meidän piskit eivät häiriintyneet niistä, minä ja namit olivat kiinnostavampia :)

Roudan kanssa harjoittelin lopuksi ohjattua luoksetuloa. Minun oikealle puolelleni lähetys oli helpompi, vasemmalle Routa ei tahtonut taipua ollenkaan. Yhdistin noutoon myös merkille lähetyksen, joka on Roudan mielestä kiva liike. Huomasin, että kivuus hieman haipui, kun koira tunsi itsensä epävarmaksi noudon kanssa. Pitää harjoitella niitä erikseen ja nyt vasemmalle (koiran oikealle).

Budi syttyy narupallosta ja rakastaa sitä. Nyt se tuo sen takaisin kiskomista varten! Mahtavaa.

6.10.2010

Pitkästä aikaa koirakoulussa

Otin viime viikolla yhteyttä Ylöjärven koirakerhoon ja kyselin koulutuksista. Sain tietooni, että keskiviikkoiltaisin kokoontuu yksi porukka Teivon parkkiksella. Tänään mentiin sitten katsomaan, millainen ryhmä sieltä löytyi.

Paikalla oli tänään neljä ihmistä. Kahdella oli hovawart, yhdellä leonberg ja yhdellä sekarotuinen juuri emoksi tullut pieni koira. Palluteltiin hoffipentua ja tehtiin sitten koirien kanssa henkilöryhmän ympäri seuraamista. Routa oli ihan tulessa ja seurasi tosi hienosti! Peppuakin heilautti paikalla pyörähdyksessä.

Budin kanssa otettiin ohitusharjoituksia pikkukoiran kanssa. Sillä oli rähinäongelmaa ja rähisi se vähän Budillekin (joka ei hermostunut moisesta yhtään!). Ohitettiin sitten niin monta kertaa parkkiksen viereisellä kävelytiellä että toinen ei enää välittänyt meistä. Koitin antaa jotain vinkkejä, mutta heillä on sama ongelma kuin meillä oli Liedossa, siellä ei tule juuri kukaan vastaan ja jokainen ohitus on Tapaus.

Muuten Budi oli rauhallisesti ja otti kontaktia. Ensi viikolla voitaisiin tehdä jo jotain oikein harjoituksiakin.

29.9.2010

Lenkkeilyäkseerausta, osa 2

Kierrettiin tänään eri lenkki ja olin taas varustautunut pikku herkuilla. Nyt käskyt menivät paremmin läpi. Aloitin istu- ja luoksetulokäskyillä ja otin vain kerran maahanmenon. Budi meni hitaasti mutta meni kuitenkin.

Hautausmaan kulmilla alkoi vetäminen taas käydä hermoon ja pujoteltiin puiden väleistä pitemmän kaavan mukaan. Budi alkoi kulkea perässäni, Routa ei missään tapauksessa. Se on vaan nopea vaihtamaan suuntaa.

28.9.2010

Lenkkeilyäkseerausta

Otin iltalenkille mukaan makupaloja ja tarkoitus oli ottaa koirien kanssa pieniä tehtäviä kesken kävelyn. Kuten vaikka maahanmeno, ei luulisi olevan hankalaa. Mutta voi kiesus että saatiin ottaa uudestaan ja uudestaan ihan helppoja tehtäviä! Koirat vain tuijottavat kuin eivät olisi koskaan kuulleetkaan maahan-käskystä. Meni ihan hermo itseltäkin. Vaihdeltiin siinä vähän maahan, stop, täällä -käskyjen välillä. Stop ja luoksetulo sujuivat mutta se maahanmeno...

Kotona sisällä otin sitten lisää namuja ja naksuttimen (ja tietenkin treeniliivin) ja koitettiin uudelleen. Nyt oli ihan eri ääni kellossa! Maahan, istu, sivulle, tänne/kom, kaikki tehtiin innolla. Budi ei tosin sivulletuloa osaa varmasti vielä.

Täytyy vaan totuttaa koirat siihen että ulkonakin totellaan. Papukaijamerkki pitää muuten antaa siitä että ohitettiin räksyttävä koira ihan sujuvasti ilman draamaa.

26.9.2010

Sivulle-naksuttelua

Jääkaapissa oli yksi vanha nakki, joten siivutin sen ja otettiin Budin kanssa sivulletuloharjoituksia. Tehtävänä Budilla oli vain etsiytyä sivulle, josta se saisi naksun ja nakinpalan. Jostain syystä se tulee välillä todella hienosti sivulle ihan kiinni, ja välillä on kuin ei tajuaisi mistään mitään. Syy on varmaankin se, ettei se vielä osaa ;) Jostain toisesta syystä se jäi välillä nuuskuttelemaan maata, eikä yhdistänyt että jos se yrittää pian uudelleen, se saa pian nakinpalan taas. Minulla oli nakkilautanen ensin telineen päällä kiikkerästi ja sitten maassa, ja tuo lautanen kiinnosti koiraa ylenmäärin. Sen oli vaikea antaa lautasen olla ja pari kertaa se oli jo menossa sinne ominpäin.

Sivulle se kuitenkin osaa tulla jo joillakin kerroilla, pitää vaan löytää parempi motivaatio että se yrittäisi tiuhempaan tahtiin. Nyt se jäi monesti istuskelemaan muualle ja miettimään jotakin.

25.9.2010

Estehommia

Kerrankin saatiin leikkiä esteellä ilman että lentävät vihulaiset hyökkäsivät. Pikkuavustaja palkitsi kun lähetin esteen yli. Muutaman kerran ihan suoraan, ja lopussa kummankin kanssa ensin seuraamista ja sitten lopussa hyppy. Molemmat olivat innokkaita ja iloisia. Budin seuraaminen on epätarkkaa ja pomppivaa, sille pitäisi tehdä jotain. Routa lähti hyppyihin epäröimättä, se on iso asia.

22.9.2010

Hautausmaavirkistelyä (Routa)

Roudan kanssa tehtiin myös seuraamista käännöksillä, liikkeestä seis (meni ensin pari kertaa istumaan!). Seuraa, liikkeestä maahan, luoksetulo. Kaukokäskyjä namipussi koiran takana, vapautus pussille. Seuraamista askeleittain sivulle, eteen, taakse. Routa oli innokas ja iloinen, itse olin vähän varovaisella tuulella.

Pientä hautausmaavirkistelyä (Budi)

On taas ollut taukoa, joten otin lenkille uuden namupussukan ja uudet namuset mukaan ja pidettiin koulutustauko hautausmaan parkkiksella. Laitoin ensin Roudan kiinni ja otin innokkaan Budin kanssa seuraamista, käännöksiä, pysähdys. Istu paikalla, kiersin ympäri 15-20m päästä. Luoksetulo. Liikkeestä maahan. Ensin ei meinannut jäädä makuulle, mutta vähitellen sain sen kekkaamaan että sen pitää pysyä maassa vaikka liikun käskyn jälkeen.

15.9.2010

Keskiviikon iltakoulu

Budille tehtiin vaikea palikkaharjoitus. Otin nimittäin hajuttomat kapulat hämäyskasaksi hajukapulan viereen eteisen lattialle. Haistelu oli vähän hukassa ja palikka löytyi välillä tuurilla. Mutta kun viimeiseksi piilotettiin kapulaa olohuoneeseen, Budi muisti taas haistella ja ihan viimeinen piilopaikka oli tosi vaikeasti kirjahyllyssä. Budi jaksoi kuitenkin etsiä keskeytymättä ja löysi lopulta palikan! Se näytti kyllä huomanneen hajun jo aiemmin mutta oikean kohdan paikannus vei aikaa.

Roudalle tehtiin eteisessä kaukokäskytystä. Koiran takana oli namilautanen johon apukouluttaja laittoi aina uuden  namin. Ensin yhtä liikettä, sitten kahta peräkkäin, ja kerran pari useampi. Istumaan nousu oli jostain syystä hankalaa, Routa nousi mielellään seisomaan. Kivointa oli että se tarjosi seisomaan nousua ihan itse ennen kuin aloitimme, ja viimeisen nakin kohdalla sillä oli jo iloinen ilme.

11.9.2010

Haisuja ja luoksetuloja

Tänään harjoiteltiin takapihalla. Routa sai taas hakea lasipurkkia kasvuston seasta ja Budi palikkaa. Kumpikin haistelivat ansiokkaasti. Nuorisokin on oppinut käyttämään nenäänsä :)

Sitten harjoiteltiin luoksetuloa, tai oikeastaan oman nimen ja käskyn tunnistamista. Roudalla se on Routatänne, Budilla Budikom. Ongelmallista oli jos toinen sattui vahingossa tulemaan, sitä piti hätistää pois ja varsinkin Routa ahdistuu silloin jos Budia hätistää. Sitten sain Budinkin ahdistumaan kun se usean kerran juuri ennen eteen istumista kiinnostui jostain ihan muusta ja jätti homman kesken. Piti hakea lisää nakkia ja tehdä nakinpala edessä vielä reippaita kutsumisia. Laitoin koirat istumaan, kutsuin toisen, jätin siihen istumaan, kutsuin taas toisen ja niin edelleen. Viimeisellä kerralla nakin sai sekä se joka istui hienosti kun toista kutsuttiin sekä se jota kutsuttiin.

9.9.2010

Kanttarellikoira

Satuin iltalenkillä löytämään metsästä muutaman kanttarellin tai sen tapaisen. Isäntä paistoi loput leivänpäälle mutta säästettiin pari pienintä, kun tuli kuningasidea opettaa Routaa etsimään sienenhajua.

Ensimmäinen pikkusieni hävisi parempiin suihin vahingossa, mutta toinen laitettiin viisastuneina pilttipurkkiin. Samalla tavalla kuin tunnarikapulan kanssa laiteltiin lasipurkkia eri puolille olohuonetta. Routa suki kuonoansa etutassulla ja luulin jo että sitä on pistänyt joku, mutta sitten tajusin että se koittaa sitä temppuansa (kuononpiilotusta) jos sillä heltiäisi makkaraa.

Kyllä se purkkikin löytyi kun malttoi etsiä.

8.9.2010

Kapulan etsintää olohuoneessa

Tehtiin koko perheen voimin molemmille koirille tunnarikapulanetsintäharjoitukset olohuoneessa.

Budille ensin näytin kapulaa ja laitoin sen näkyville. Päästin etsi-sanalla menemään kapulan luo. Kun kuono koski kapulaan, naksu ja herkku. Seuraavilla kerroilla hitusen aina enemmän piiloon. Budi oli kiinnostunut namilautasesta, mutta kun ei ilman naksua sieltä mitään saanut, jatkoi etsimistä.

Välillä harjoitettiin Routaa. Sille tehtiin vähän vaikeampia harjoituksia. Huomattiin että sillä oli jano kun se ei oikein jaksanut haistella. Vesikuppi haettiin takapihalta ja juotettiin koira, niin löytyi taas intoa. Kapulan haju ei ollut kovin helppoa erottaa taustasta, Routa joutui tekemään kovasti hommia löytääkseen sen päänsä korkeudelta kirjahyllystä.

Budin viimeiset harjoitukset olivat ihan kunnon etsintää - se ei nähnyt minne kapula laitettiin ja joutui oikein käyttämään nenäänsä. Ja kapula löytyi aina. Namilautanenkaan ei häirinnyt sitä ensimmäisen hairahtumisen jälkeen.

30.8.2010

Nenätöitä

Viikonloppuna Liedossa ja vieressä sänkipeltoa. Tallasin Roudalle 30x30m alueen jonne piilotin ensin hajustetun rimanpalasen ja sitten ukin lippiksen. Tehtävä oli vaikea ja melkein Routa luovutti. Haju siirtyi selvästi tuulen mukana vähän alueen ulkopuolelle. Loppujen lopuksi rimanpala löytyi. Lippiksenkään löytäminen ei ollut aivan helppoa, vaikka luulin koiran nähneen minne se laitettiin. Molemmat tehtävät kuitenkin onnistuivat!

Budille tehtiin pieni suora makkarajälki. Piti pidätellä kamalasti että se malttoi syödä kaikki nakinpalat, mutta sekin onnistui lopulta. Se pysyi hienosti jäljellä (nakeilla) eikä sählännyt.

25.8.2010

Hajuharjoituksia

Otin eilen naksuttimen ja nakit esille ja opetin koirille tunnistusnoutoa makuuhuoneessa. Tai se ainakin oli tarkoitukseni.

Routa: hui, makuuhuoneessa ei voi harjoitella, tämä on makuuhuone, minua arveluttaa tämä koko homma, paras tuoda vaan joku palikka, ehkä se on sitten tyytyväinen. (Roudalle otettiin siis palikan löytämistä isosta kasasta hajuttomia palikoita.)

Budi: mitähän tässä nyt yritetään, mennääs maahan, hups ai siinä oli palikoita alla, käydääs kyljelleen jos se vaikka rapsuttaisi, oho nyt se naksautti, anna lisää nakkia, tuolla lautasella sulla on vaikka miten monta. (Yritin saada Budin koskettamaan hajullista palikkaa, yksi hajuton vieressä hämäyksenä. Palikka oli ensin lattialla, sitten kädessä, sitten jakkaralla, sitten taas kädessä.)

Ihan epäonnistunut harjoitus! Mistään ei tullut mitään.

Tänään oli Jenni käymässä ja kokeiltiin uudestaan, nyt keittiössä. Routa haisteli hienosti palikkakasan läpi ja toi oikean palikan paitsi kerran, jolloin hajullinen palikka oli ihan siinä vieressä kiinni. Pidin Budille taas hajupalikkaa kädessä ja se tökki sitä kuin enemmänkin koulutettu naksutinkoira. Laitoin sen sitten hajuttoman palikkarykelmän viereen, ja vielä se tökki sitä. Eli jotain kypsymistä oli yön aikana tapahtunut!

23.8.2010

Hyppyhömpsimistä

Yksi Routaa jännittäneistä liikkeistä oli hyppyyn lähteminen, eikä Budikaan ole älynnyt hypätä minusta poispäin. Olenkin nyt tehnyt takapihalla tehoharjoittelua oman esteeni kanssa. Ei muita käskyjä kuin hyppy. Olen ollut esteen edessä, takana, sivulla ja hyppyyttänyt koiria. Koira hyppää - ruokapala lentää. Budikin on alkanut hypätä poispäin, kunhan en pidä nameja liian houkuttelevasti kädessäni. Routa on hyppinyt oikein rennosti.

Seuraava askel olisi lisätä vähän istumista ja käskyttämistä ennen ja jälkeen hypyn. Sitä ennen pitää poispäin hyppy saada luotettavaksi, eli lisää ja lisää toistoja.

Roudan mielenkääntö

Kävin Bob Baileyn luennoilla 17.-18.8. ja innostuin taas koiran kouluttamisesta. Routa on ollut vähän masentava treenikaveri, ja samaa on varmaan Routa minustakin ajatellut. Nyt ajattelin kääntää sen ajatuksen ympäri. Alan naksutella sille! Minun ei tarvitse hermostua eikä koirankaan - jos jää tekemättä, koira jää ilman naksua ja se siitä.

Otin sitten Roudan mukaan lähikentälle. Laitoin sinne ruudun, tunnistusnoudon ja ohjatun noudon pisteet. Otettiin ihan ensin seuraamista eli mukana pysymistä ja nakkeja sateli. Routa oli innoissaan. Sitten lähetin sen ruutua kohti, ja epäröimättä se meni sinne. Tunnistusnoudossa ei oikein nenä ollut heti mukana, mutta intoa oli, ja vaikka ensimmäinen kapula oli väärä, Routa yritti uudelleen.

Ennen ohjattua noutoa otettiin merkille menoa. Sen tehtävän Routa muisti oikein hyvin ja juoksi merkille jo usean metrin päästäkin. Sitten lähetin koiran kapulaa noutamaan. Se ei ensin muistanut, että kapula oli takaviistossa, mutta pienen raksutuksen jälkeen kapula löytyi ja palautui. Kolmannella toistolla meni jo varsin sujuvasti.

Routa oli koko harjoittelun ajan iloisena mukana. En vapauttanut sitä missään vaiheessa, vaan se valitsi itse pysyä lähellä ja ansaita nakkeja.

Tunnistusnoutoa voisimme harjoitella ihan täällä sisälläkin tai takapihalla, Budi on vaan laitettava muualle sotkemasta.

Ekaa kertaa pitkään aikaan olen innoissani!